Diverse nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van (duurzame) visserij en aparte delicatessen met bijbehorende recepten.
De zee is een eindeloze bron van variatie. Wie van afwisseling houdt, moet dan ook beslist eens aan de slag met zeekraal of lamsoor. Deze 2 plantjes groeien onder meer op de zilte kwelders van Zeeland. Kort gekookt of gestoomd is zowel zeekraal als lamsoor bijzonder smakelijk. Beide groenten doen het uitstekend bij visgerechten en zijn ook heel geschikte ingrediënten voor salades.
Zeekraal: zilt en zoutig
Zeekraal heeft wel wat weg van een cactusje zonder stekels. De plant neemt zout op tijdens de groei en heeft daardoor een zeer zilte smaak. Zeekraal zit bovendien boordevol vitaminen, die ook uit het zeewater worden opgenomen. Van begin mei tot begin september is zeekraal verkrijgbaar.
Lamsoor: een tikje zachter van smaak
Lamsoor, oftewel zeeaster, groeit vaak op plaatsen waar een jaar eerder zeekraal groeide, maar komt ook in de nabijheid van zeekraal voor. De naam 'lamsoren' heeft deze zeegroente te danken aan de langwerpige blaadjes ('oortjes'). De groente is iets minder zilt dan zeekraal en is van half maart tot half juni verkrijgbaar.
Inkopen, schoonmaken en bereiden van lamsoor & zeekraal.
Verse zeekraal is te herkennen aan z'n vlezige stengeltjes en is in de koelkast ongeveer vier dagen houdbaar. Voor de bereiding dient de zeekraal te worden ontdaan van de onderste stugge delen en even snel te worden gewassen in koud stromend water.
Daarna kan men de groenten naar keuze blancheren of roerbakken (bijvoorbeeld met een uitje). Een portie van 100-150 gram per persoon is gebruikelijk.
Koelewijns vis © 2017 | Made with and by Terra-IT Webdesign